Binnen de verzekeringsbedrijfstak worden er regelmatig vragen gesteld over contra-expertise. Kennelijk zijn er veel onduidelijkheden over dit onderwerp.
Verzekeraar schakelt voor de vaststelling van de omvang van de schade een expert in. Adviseurs en of schadebehandelaars worstelen vaak met de vraag in hoeverre de verzekerde c.q. de schadelijdende partij het recht heeft om ook een eigen expert -de zogenaamde contra-expert- in te schakelen? En op welk moment wijs je daar een klant op? Help je de klant bij het kiezen van een contra-expert? Waar moet je op letten bij die keuze? En in hoeverre worden de kosten van de contra-expert vergoed door verzekeraars. Wanneer wordt een arbiter ingeschakeld en die betaalt de kosten van de arbiter?
Wetgeving
In het burgerlijk wetboek boek 6 verbintenissen recht en in het verzekeringsrecht is hierover het een en ander vastgelegd. Zoals welke rechten de schadelijdende c.q. verzekerde heeft en welke kosten door verzekeraar vergoed moeten worden. Deze wetgeving wordt door de diverse bij schade betrokken partijen verschillend uitgelegd waardoor nog meer onduidelijkheid ontstaat.
Uitspraken
In 2022 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de aan de wetgeving te geven uitleg en in hoeverre de specifieke uitleg van een verzekeraar in de polisvoorwaarden juist was. Met die uitspraak is duidelijker vast komen te staan waar een verzekerde c.q. een schadelijdende partij recht op heeft, wanneer welke expertisekosten door verzekeraar vergoed moet worden. De lijn van die uitspraak wordt gevolgd door (lagere) rechters en Kifid in recente uitspraken.
Anita vertelt hier meer over dit webinar
In het webinar komt aan de orde:
Voor wie is het webinar bedoeld?
Voor zowel adviseurs als schadebehandelaars die bij een financieel advieskantoor de klanten bij staan bij schade en voor iedereen die werkzaam is binnen de schadeverzekering bedrijfstak en met dit onderwerp te maken heeft.
We nemen het webinar ook op dus je kan ook terugkijken!
Zijn er geen dagen ingepland maar ben je wel geïnteresseerd in deelname? Laat ons dit dan weten door een mail te sturen naar opleidingen@dfobv.nl.
Anita Hol-Bubeck
Heb je vragen over onze opleidingen of lukt aanmelden niet?
Wij helpen je graag verder!
Neem contact op met onze afdeling Opleidingen.
Wij zijn bereikbaar op 033-258 04 60 of per mail via opleidingen@dfobv.nl