Webinar Aansprakelijkheid voor (huis)dieren

Regelmatig worden er geschillen rondom de aansprakelijkheid voor schades veroorzaakt door dieren voorgelegd aan de rechter. Interessante jurisprudentie over de uitleg van de in het Burgerlijk Wetboek vastgelegde risicoaansprakelijkheid van de bezitter van een dier en eigen schuld/risicoaanvaarding van het slachtoffer. Interessant voor adviseurs en voor schadebehandelaars die in de praktijk te maken (kunnen) krijgen met de risico’s en schades veroorzaakt door dieren.

Een paar casussen over schade door dieren

  • Jaren geleden ontsnapte gorilla Bokito uit zijn verblijf in dierentuin Diergaarde Blijdorp en takelde een bezoekster, die hem vrijwel dagelijks bezocht, zwaar toe. In de media werd druk gespeculeerd over de mogelijke aansprakelijkheid van de dierentuin en de eventuele eigen schuld van de vrouw. Was de dierentuin aansprakelijk? Was er sprake van eigen schuld van de vrouw?
  • In 2019 beet een hond van de grootouders de 8 maanden oude kleinzoon en het kind overleed enkele dagen later aan de opgelopen verwondingen. De grootouders werden door de strafrechter vrijgesproken van dood door schuld omdat er géén sprake was van strafrechtelijk verwijt. Zijn de grootouders wel aansprakelijk?
  • In 2016 oordeelde de Hoge Raad dat de uitkomst van het Hangmatarrest (aansprakelijkheid mede-bezitter van een gebouw voor schade aan een andere mede-bezitter) niet zonder meer ook van toepassing is op door dieren veroorzaakte schade. Op grond waarvan kwam de Hoge Raad tot dat oordeel?

De vraag is: wie is er aansprakelijk?

In een webinar van 1,5 uur bespreekt Anita Hol-Bubeck de wetgeving en de ontwikkelingen rondom schade veroorzaakt door dieren die van belang zijn voor de praktijk van adviseurs en schadebehandelaars.
 

Kan je niet live deelnemen? We nemen het webinar ook op!
 

Tijdens het webinar komt onder andere aan bod:

  • De achtergrond van het ontstaan van en de betekenis van de risicoaansprakelijkheid voor dieren zoals geregeld in art. 6:179 BW;
  • Uitleg van de van belang zijnde begrippen die in art. 6:179 BW genoemd zijn zoals bezitter, eigen energie van een dier en de tenzij-indien-clausule;
  • Of er sprake kan zijn van onderlinge kwalitatieve aansprakelijkheid bij meerdere bezitters van een dier;
  • In hoeverre de gemaakte afspraken tussen de bezitter en de ‘gebruiker’ van een dier van belang kunnen zijn;
  • In welke situaties er sprake kan zijn van eigen schuld van de schadelijdende partij;
  • In hoeverre er dekking is voor door dieren veroorzaakte schade op een verzekering.

Het webinar is interessant voor iedereen die in de dagelijkse praktijk te maken heeft of kan krijgen met de vraag wie aansprakelijk is voor schades die veroorzaakt zijn door dieren.

Tijdens het webinar is er uiteraard ruimte om vragen te stellen!

Zijn er geen dagen ingepland maar ben je wel geïnteresseerd in deelname?  Laat ons dit dan weten door een mail te sturen naar opleidingen@dfobv.nl.

 

 

Anita Hol-Bubeck

Heb je vragen over onze opleidingen of lukt aanmelden niet?
Wij helpen je graag verder!

Neem contact op met onze afdeling Opleidingen.
Wij zijn bereikbaar op 033-258 04 60 of per mail via opleidingen@dfobv.nl