Module 3 Opstellen van een prognose en liquiditeitsbegroting

Module 3: Opstellen van een prognose en liquiditeitsbegroting (één dag):
 

Opstellen van een financiële meerjarenprognose voor een onderneming
Met name de grootbanken vragen steeds vaker een meerjarenprognose waarbij het effect van de investering wordt doorgerekend. Hierdoor worden onzekerheden beter in beeld gebracht en kunnen risico’s beter worden ingeschat.

Cashflowanalyse, liquiditeitsbegroting en vaststellen vrije kasstroom
De cashflowanalyse neemt op elke trainingsdag van Zakelijk Financieren een belangrijke positie in. Een financieringsaanvraag staat of valt op basis van een voldoende cashflow perspectief.

De rationale achter de investering inzichtelijk te maken
Als we de rationale achter een investering goed kunnen benoemen, waarom doet de ondernemer deze stap, kunnen we van hieruit op zinvolle wijze een onderbouwing geven aan de financiële prognose en de bedrijfsanalyse.

Herkennen van posten die het resultaat beïnvloeden maar niet de kasstroom
Posten als voorzieningen, afschrijvingskosten en ontwikkelingskosten beïnvloeden wel het resultaat maar niet de kasstroom. Waar moet ik rekening mee houden bij de financiële analyse.

Convenanten en Zekerheden in een financieringsovereenkomst
Financiële convenanten stellen eisen aan bijvoorbeeld minimaal vereiste balans verhoudingen of een minimaal te behalen operationele kasstroom (EBITDA). Het niet voldoen aan een convenant kan een opzeggingsgrond zijn voor een financiering. Wat is het doel van convenanten en waar moet ik in het belang van mijn klant op letten.

Leerdoel Module: Opstellen van een prognose en liquiditeitsbegroting:

Voor de zakelijke klant een financieringsvoorstel uitwerken waarbij je ook de prognose en liquiditeitsbegroting voor je rekening neemt.

We zien in de markt dat financiers bij financieringsaanvragen steeds meer verdieping zoeken, om dit te kunnen doen vragen zij prognoses op.

Met het volgen van dag drie van Zakelijk Financieren word je sparringpartner voor meer uitgebreide financieringsvraagstukken. Naast investeringen in onroerend goed en machines/inventarissen, invullen van werkkapitaalbehoefte kan het ook gaan om gehele of gedeeltelijke bedrijfsovernames.

Na de training ben je ook beter in staat om verdiepingsvragen van een financier over een financieringsaanvraag goed gefundeerd te kunnen beantwoorden.

Je kunt ook de complete 3-daagse leergang volgen klik hier

Zijn er geen dagen ingepland maar ben je wel geïnteresseerd in deelname?  Laat ons dit dan weten door een mail te sturen naar opleidingen@dfobv.nl.

 

 

Jan Buis

Heb je vragen over onze opleidingen of lukt aanmelden niet?
Wij helpen je graag verder!

Neem contact op met onze afdeling Opleidingen.
Wij zijn bereikbaar op 033-258 04 60 of per mail via opleidingen@dfobv.nl